Bugün Gerçekleşecek Olan Süper Kanlı Mavi Ay Olayı Nedir? Ne Zaman ve Nerelerden Gözlemlenebilecek?

Bugün varolmuş en nadir gök olayından birine şahit olacağız. Yaklaşık 150 yılda bir olan bu gök olayı en son 152 yıl önce 31 mart 1866'da gerçekleşmişti. Peki bu gök olayı nedir ve nerelerden gözlenebilecek?


Ay; Süper Ay, Mavi Ay ve Kanlı Ay denen üç farklı gök olayına bir anda girecek. Bu olaya "Süper Kanlı Mavi Ay" denir. Bir insanın ömründe büyük ihtimalle bir kere görebileceği bu gök olayı TSİ 18.34'te Türkiye'den kısmen de olsa izlenebilecek. Türkiye'den bakıldığında Dünya'nın gölgesi Ay'ın neredeyse yarısının üzerine düşmüş şekilde görülecek.


Süper Ay Nedir?
Dünya ve Ay arasındaki uzaklık yaklaşık 384 bin kilometredir. Fakat yılın belli zamanlarında aralarındaki uzaklıkta artma ve azalma görülür. Biz bunlara yeröte ve yerberi diyoruz. Ay, Dünya'ya her zamankinden daha yakın olduğunda, yani yerberi olayını yaşarken Dünya'dan bakıldığında normal zamanlardan %14 daha büyük ve %30 daha parlak gözüküyor. Ay'ın bu haline "Süper Ay" denir. Ay, Süper Ay konumuna gelince Dünya ile arasındaki uzaklık yaklaşık 24 bin kilometre azalıp, 360 bin kilometreye düşer.


Mavi Ay Nedir?
Yaklaşık 2,5 yılda bir meydana gelen bu gök olayı Dünya’da meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarının sebep olduğu toz bulutlarının hareketi nedeniyle mavi ve tonlarında gözüken Dolunay, gökbilimciler tarafından Mavi Ay olarak tanımlanmıştır. Aslında Ay’ın rengi değişmemekte, ancak toz bulutları sebebiyle Ay mavi renkte görülmektedir.


Peki Kanlı Ay Nedir?,
Diğer adı Tam Ay Tutulmasıdır. Ay dolunay konumundayken, Güneşten gelen ışınların Dünya atmosferinden geçerek Ay'ın yüzeyine indiğinde Ay, bakır rengine bürünür. Kanlı Ay ismide buradan gelir.

Bir daha ki 150 yıl sonra oluşacak olan "Süper Kanlı Mavi Ay" olayını gözlemleyemeyeceğimiz için bugün 13.51-19.08 saatleri arasında gökyüzüne bakın. Eğer gözlemleyecek fırsatınız yoksa buraya tıklayarak canlı bir şekilde izleyebilirsiniz.