Mars'ta Yaşamak

NASA tarafından fırlatılan ve 6 Ağustos 2012 tarihinde Mars'a iniş yapan ''Curiosity'' adlı keşif robotu Mars'ın gizemini çözüp, elde ettiği bilgileri Dünya'ya göndermektedir. Her geçen gün doğal kaynakları azalan Dünya'nın elbet birgün sonu gelecek. Bu sebeble bilim insanları uzayda ''Yaşanılabilir Gezegen'' arayışında. Bu gezegenlerden biri ise ''Kızıl Gezegen'' Mars'tır. Curiosity' nin Dünya'ya gönderdiği bilgilere göre bir bitkinin yetişmesi için gerekli mineraller Mars'ta var, lâkin Dünyadakinden az miktarda. Diğer bir taraftan bir bitkinin yetişmesi için yerçekim kuvveti de önemli rol oynar. Mars'ın yerçekim kuvveti ise Dünya'nın yerçekim kuvvetinin 1/3'i kadar.



Bilim insanlarına göre Mars bir zamanlar denizlere sahip bir gezegendi. Gün geçtikçe su yeryüzünden kaybolduğu düşünülüyor. Şuan Afrika topraklarında yer alan Sahra Çölü bir zamanlar cennet gibi bir mekan olduğu düşünülüyor. Ağaçlar, akarsular, çeşit çeşit hayvanlardan ibaretmiş. Şuan Mars'ın durumu gibi bu hale gelmiş ve şuan sadece ufak sarı kum ve kaktüslerden ibaret. Curiosity'nin Marsta bulduğu akarsu izleri Dünya'yı meraka boğmuştu. Bazı araştırmalar akarsu izleri başka olaylar sonucu doğmuş olabileceğini söylüyor. Ama yine de belki gelecekte ''Mars İnsanları'' için Mars'ta su bulunacak.




Hollandalı bir girişimci olan Bas Lansdrop 2020-2030 yılları arası Mars'ta bir insan kolonisi kurmayı hedefleyen ''MarsOne'' projesini başlattı. Başvurular sonucu seçilen ve Dünya'ya bir daha geri dönmemek şartıyla Mars'a gidecek bu insanlar Dünya dışında başka bir gezegende yaşayan ilk insanlar olacak. 11 ay içinde Mars'a giden Curiosity' nin bu yolculuğu çok maliyetli olmuştu. Bir insan kolonisi kurmak daha maliyetli olabilir fakat gelecekte Dünya dışında başka bir gezegene ihtiyacımız olacak.